• Werk in uitvoering!

  werk in uitvoering

  De komende tijd kan het opvallend leeg zijn op sommige stukjes van deze website. Er vind grote schoonmaak plaats alvorens de Staar website zal worden omgezet naar een nieuw jasje. Geloof ons, het zal echt wel opvallen! Wij beloven een nieuwe frisse website klaar voor de toekomst! Wij proberen klaar te zijn vóór aanvang van het nieuwe seizoen (half augustus). Maar zelf willen ook nog graag op vakantie en er kunnen natuurlijk nog digitale beren op onze weg komen. Al met al is het weer een hoop werk bij hoge temperaturen maar vooruit.

  Jullie webmasters: Math Terlingen, Paul Kerkhofs, Eric Kerkhofs

 • Let op nieuwe convocatie Koninklijk Bezoek 12-06-2013

  Heren,

  Let even op de nieuwe / aanvullende convocatie over het Koninklijk bezoek aanstaande woensdag 12-06-2013! Te vinden onder concertinformatie. Deel 2 vervangt dus een deel van de informatie van het orgineel (met name de tijden).

 • Let nog even op!

  Mannen,

  Let nog even op! De repetitie vanavond in Eijsden begint om 19:30 en dus niet om acht uur zoals jullie gewend zijn!! Wees op tijd voor een efficiënte repetitie. 

 • Inschrijven concert Akkrum!

  Op het mededelingenbord hangen de intekenlijsten voor het
  concertweekend in Akkrum.

  Wij vragen U dringend deze lijsten VOOR 10 mei in te vullen !

 • Nieuw wachtwoord is actief

  De wijziging van het wachtwoord (en gebruikersnaam) is voltooid en getest. Als je dit kunt lezen, is het dus gelukt om met de nieuwe gegevens weer in te loggen. Vergeet het vinkje niet te plaatsen voor het inloggen in de toekomst (afhankelijk van PC instellingen).

 • Wijziging Wachtwoord Intranet a.s. dinsdag 12-3-2013 om ca. 19:30

  Beste leden

  De e-mails met betrekking tot de nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord, ingaande a.s. dinsdag 12 maart 2013 om ca. 19:30, zijn vandaag 10-3-2013 verstuurd. Heb je geen e-mail ontvangen? Dan is je recentste e-mail adres niet bekend in onze administratie. Je kunt dan een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik zal er dan voor zorgen dat je de inloggegevens voor a.s. dinsdag hebt.

 • Wijzigen van het leden wachtwoord per 13-3-2013

  Beste Staar Zangers,

  Op dit moment ben ik bezig met het voorbereiden van een gebruikersnaam - en wachtwoord wijziging voor het beschermde gedeelte van onze website (ook wel Intranet genoemd). Daartoe zullen jullie:

  1. Een bericht in de volgende flits gaan vinden (6-3-2013) hoe het in zijn werk zal gaan
  2. Vóór 13 maart een e-mail van mij ontvangen met de nieuwe gegevens die toegang geven tot het beschermde gedeelte van de Staar website. Ik ga dan uit van de e-mail adressen zoals die in de ledendatabase van de Staar bekend zijn.

  Vanwege tijdgebrek deze week is eea 1 week opgeschoven. Wordt vervolgd.

 • Dringende RECTIFICATIE

  Uw flitsredacteur heeft, wellicht geholpen door de griep, een stomme fout gemaakt! Het artikel dat in de laatste Staarflits nr. 2 verscheen met titel "Verschillende beelden" is NIET geschreven door Ton Morren maar WEL door Ton van Keulen!

  Het is uitermate vervelend om aan een artikel als dit de verkeerde naam te hangen! Zeker als dat ook nog om een bestuurslid gaat!

  Dus: Mijn welgemeende excuses aan Ton Morren en aan iedereen die ik mogelijk op het verkeerde been heb gezet!

   

  Eric Kerkhofs.

 • Bericht van de Ledenraad

  Beste collega zangers,

  De Ledenraad (LR) heeft tijdens ons verblijf in Keulen de bestuurscrisis besproken.
  De LR stelt dat het niet haar taak is in deze initiatieven te nemen maar te coördineren.

  Jan Peeters heeft zich meteen na de mededeling van onze president gemeld met het aanbod om een ledenprojectgroep te willen vormen ter voorbereiding van de jaarvergadering op 11 april 2013.
  Ook andere leden hebben zich tot de LR gewend.
  De LR heeft Jan Peeters verzocht de initiatieven te coördineren.

  Inmiddels zijn in dit verband Frans Hermans en Jan Peeters met elkaar en met de ledenraad in gesprek.
  Ook leden kunnen initiatieven melden bij Jan Peeters via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  Jan Peeters zal de LR informeren, waarna de LR de leden via flitsen informeert over stand en gang van zaken.

  Sjef Kreutzer, secretaris LR

   

  PS. De volgende STAARFLITS zal conform afspraak woensdag 9 januari verschijnen (red.)

 • Geldrop 21-12-2012

  Beste leden van de mastreechter staar,

  Ik heb genoten, vrijdagavond in Geldrop. Ik ben jarenlang dirigent geweest van het jongerenkoor dat de eer had om samen met jullie te mogen zingen. Het was fantastisch. Ik ben 63 en zou graag bij jullie gaan zingen, maar het is nogal ver weg.

  Felix Crooijmans

 • Gorinchem

  Beste mensen,
  wat hebben we genoten van jullie zang en gezelligheid. Een geweldige avond in een volle kerk, ik heb alleen maar complimenten ontvangen, en die wil ik graag doorgeven.
  Irene Dekker, bestuurslid Stichting Vrienden Van De Koninklijke Harmonie de Bazuin

 • Nieuwe aanmelding

  Op 21 november heeft Ruud Lauffer zich aangemeld als nieuwe zanger. Staarleden die daar bezwaar tegen hebben, kunnen dat gedurende 6 weken schriftelijk kenbaar maken bij de secretaris, dus tot 1 januari 2013. 

   

 • Staar heeft genoten van André Rieu concerten in Maastricht

  Rieu Maastricht2012

  De Staar tijdens de André Rieu concerten (foto: ARP)
   
  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar heeft op 22, 23, 24 en 26 juni een belangrijke rol vervuld in de show van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. De zangers lieten een uitbundige menigte toeschouwers (elke avond 10.000 mensen) genieten van hun zang. Het is geweldig om te zien hoe al die mensen uit hun dak gaan op de muziek van André Rieu. Een feest om van te genieten en ook om dit te kunnen meemaken vanaf de bühne.
 • Koninklijke onderscheiding voor jubilaris Mastreechter Staar

  Jubilarissenviering 2012 VB

  Bert Thimister wordt gefeliciteerd door burgmeester Anton Barske


  Zondagmiddag tijdens de Jubilarissenviering van de Mastreechter Staar is tot grote verrassing van de aanwezigen en vooral van hemzelf, de 25-jarige jubilaris, Bert Thimister uit Stein, koninklijk onderscheiden.

  Burgemeester Anton Barske van Stein, was special naar Maastricht gekomen om Thimister de versierselen op te spelden, behorende bij de ridderorde, Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Bert Thimister was 15 jaar bestuurslid en penningmeester van de Koninklijke Zangvereniging en daarnaast heeft hij zich - en doet dat nog steeds - zeer verdienstelijk gemaakt in vele andere werkzaamheden voor de Staar.

 • Sfeervol jubilarissen feest Mastreechter Staar

   Jubilarissen 20120506 VB02

  De jubilarissen met de Staar
  Foto: Vincent van den Bergh (KZMS) 

  Frans Bemelmans speelt het Ave Maria (Caccini)
  Film: Vincent van den Bergh (KZMS) 

  De jubilarissenviering van de Mastreechter Staar, een traditionele bijeenkomst voor zangers en bestuur met partners en familieleden, was weer een echte Staar-familiedag. De dag begon met de hoogmis in de St. Servaas, de mis voor mannenkoor van Charles Gounod. Het Ave Maria van Caccini en het Hallelujah van Händel werd zoveel mooier door de begeleiding van de pas afgestudeerde trompettist, Frans Bemelmans, zoon van jubilaris Lou Bemelmans. (Zie de bovenstaande film)

  In een zeer sfeervolle bijeenkomst in zaal ‘Ster van de Toekomst’ in de Bredestraat, werden de 11 jubilarissen met partner door bestuur en koorleden gehuldigd. Preses Jean Jacobs ging 25, 40 en 50 jaar terug in de tijd en ‘interviewde’ op humoristische wijze elke jubilaris heel persoonlijk. De gouden of zilveren Ere-speld van de vereniging en een oorkonde zijn de blijvende herinnering voor zoveel jaar trouw lidmaatschap. De partners van de jubilarissen werden in de bloemen gezet.

  De jubilarissen zijn;
  25 jaar lid: Lou Michel, Bert Thimister, Math Dubois en Jan Quekel
  40 jaar lid: Jean Nelissen en Loe Bemelmans
  50 jaar lid: Chrit van Eijsden, Paul Odekerken, Math Delvoux, Ed Vang en Vincent Spaltman

 • Jubilarissen viering Mastreechter Staar

  jubilarissen2012nws

  De Staar zingt de jubilarissenmis in de St. Servaas basiliek (foto archief KZMS)
   
  Traditioneel wordt ieder voorjaar aandacht gegeven aan de jubilerende leden van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. In 2012 zijn dat maar liefst 11 leden die 25, 40 of 50 jaar lid zijn. De jubilarissenviering bij de Staar, die op zondag 6 mei zal plaatsvinden, bestaat uit een vrij toegankelijke Heilige mis in de St. Servaas basiliek gevolgd door een besloten receptie op een nabijgelegen locatie.
   
  De jubilarissen van 2012 zijn:
  25 jaar lid: Lou Michel (bariton), Bert Thimister (bariton), Math Dubois (niet-zingend lid), Jan Quekel (niet-zingend lid)
  40 jaar lid: Jean Nelissen (1e tenor), Loe Bemelmans (bas)
  50 jaar lid: Chrit van Eijsden (2e tenor), Paul Odekerken (2e tenor), Math Delvoux (bariton), Ed Vang (bariton), Vincent Spaltman (bas)

  Deze mannen zijn de belichaming van trouwe zangers en verenigingsmensen pur sang. Twee eigenschappen waar een vereniging als de Mastreechter Staar niet zonder kan. De Staar zal tijdens de hoogmis in de St. Servaas, welke om 10:00 zal beginnen, een mis voor mannenkoor van Charles Gounod zingen uitgebreid met andere indrukwekkende religieuze werken.
 • Kerstconcert

  Heren,
  Dank voor een werkelijk prachtig en sfeervol kerstconcert op 2e Kerstdag! Een mooie mix en voortreffefelijk gebracht!
  Bert Peters

 • Genoten van Kerstconcert

  Mien leef lui,

  Ook namens Miep Ubachs, wil ik jullie laten weten dat wij genoten hebben van dit prachtige Staarkonzèr.

  Veel succes en “gaot zoe door”!

  Mestreechter compleminte
  Rita Bartels

 • Gouverneur Theo Bovens buitengewoon ere-president Mastreechter Staar

  IMG_9461_small
  Op de foto poseren (v.l.n.r.) Gouverneur Theo Bovens en zijn echtgenote, Burgemeester Onno Hoes en president Jean Jacobs voor het koor (foto: Paul Kerkhofs, KZMS)
   
  Op maandag 26 december tijdens het traditionele Kerstconcert van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar werd Gouverneur Theo Bovens tot buitengewoon ere-president benoemd. Hij kreeg de gouden Staar speld, ook wel "spang" genoemd, door niemand minder dan Burgemeester Onno Hoes opgespeld.
   
  Een vereniging als de Staar heeft, volgens de lezing van president Jean Jacobs, "een president die een gewone boerenjongen is die hard moet werken, een ere-president (Burgemeester Onno Hoes) die een soort oppergod is en ook nog burgemeester van Maastricht moet zijn en tenslotte de buitengewoon ere-president die de andere twee in de gaten moet houden".  Verder verklaarde Jacobs dat de Staar niet aan kettingjes of vaandeltjes doet als decoratie maar aan een gouden speld die "soms prikt zodat je weet dat er iets moet gebeuren."
   
  De Staar gaf daarna een mooi Kerstconcert waarbij enkele werken gezamenlijk werden uitgevoerd met het koperensemble van Harmonie Ste. Cécile uit Eijsden. Dit ensemble zorgde ook voor de sfeervolle klanken voor aanvang van het concert zodat de bezoekers al in de stemming kwamen. Het publiek genoot van de zang van de Staar, Bèr Schellings (bas-bariton) en Britt Truyts (sopraan). Verder zorgde Michiel Ballhaus voor het sublieme pianospel en leefde zich uit in de solo gedeelten van enkele swingende kerstwerken. Het geheel stond onder leiding van dirigent Paul Voncken.
   
  Het volgende theaterconcert met het thema "Mannen!" van de Staar is op 4 februari 2012 in Uden, Noord Brabant.
 • Uitreiking eerste DVD Mastreechter Staar aan Burgemeester Onno Hoes

  olv3

  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar is beroemd geworden o.a. dankzij de vele tientallen grammofoonplaten die op de markt zijn gebracht. Voor het eerst in de historie presenteert het koor nu een DVD. Dat gebeurt op 18 december. Het betreft een live registratie van het Kerstconcert dat de Staar verleden jaar in de Onze Lieve Vrouwebasiliek gaf in het kader van Magisch Maastricht. De presentatie wordt op een spectaculaire manier gevierd. Voorafgegaan door harmonie Kunst door Oefening trekken de mannen van de Staar door de stad.

  Markt: 15.45 uur
  De Mastreechter Staar is zeer vereerd dat op zondag 18 december de burgemeester van Maastricht Dhr. Onno Hoes, ere-president van de zangvereniging, de eerste DVD van de Mastreechter Staar in ontvangst neemt. Dit zal plaatsvinden op de markt bij het stadhuis.

  Pieterstraat: ca. 16.20 uur
  Na het ten gehore brengen van enkele kerstliederen trekt de karavaan naar de culturele hoofdbuurt van Maastricht: het Jekerkwartier, waar rond 16.15 de stoet aankomt op het plein bij de kerstboom aan de Pieterstraat. Hier zal de directeur van Maastricht Culturele Hoofdstad VIA 2018 dhr. Huub Smeets de DVD in ontvangst nemen.

  OLV plein vanaf ca. 17.00 uur
  Op het Onze Lieve Vrouweplein vindt voor de tweede keer een Volkskerstzang plaats. Dit initiatief van het kerkbestuur van de OLV basiliek en de Mastreechter Staar is bedoeld om op een “ouderwetse” manier samen de kerstperiode in te luiden. Evenals verleden jaar hopen de initiatiefnemers 1000 stemmen bij elkaar te krijgen.
  Zeereerwaarde mijnheer pastoor Mgr. Kurris en centrummanager Dhr. Paul Ten Haaf krijgen op deze plek de Staar DVD uitgereikt.
  De muzikale leiding is weer in handen van mijnheer pastoor Kurris. Om overzicht te hebben neemt hij plaats in een hoogwerker van de fa. Collé uit Sittard. De zingende menigte wordt muzikaal begeleid door harmonie en drumband Kunst Door Oefening. Het gebeuren is een promotie voor de koorzang en belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een informatiebijeenkomst van de Mastreechter Staar.
  Bij gelegenheid van deze DVD presentatie van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar worden “magische beelden” getoond op de Westmuur van de Onze Lieve Vrouw Basiliek. Het is alsof je door de muur heenkijkt naar het altaar. Hier werd de DVD verleden jaar opgenomen. De beelden worden vertoond na afloop van het concert met 1000 stemmen.
 • Jan Rietbergen Koninklijk onderscheiden

  Jan_Rietbergen
  Jan Rietbergen (2e van links) samen met de voorzitters waarmee hij samengewerkt heeft: Jean Jacobs (links)
  Jan Voorvelt (2e van rechts) en Eugène Jansen (rechts) [foto: Paul Kerkhofs, Mastreechter Staar] 

   

  Jan Rietbergen (71) uit Maastricht is zaterdagavond 26 november jongstleden naast het uitreiken van zijn erelidmaatschap van de Koninklijke Zangvereniging Mastreecher Staar verrast met een Koninklijke onderscheiding.

  Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door Burgemeester Onno Hoes van Maastricht. Jan Rietbergen is sinds 1997 secretaris van de Staar geweest en heeft het voorzitterschap waargenomen in een overgangsperiode waarin de Staar geen voorzitter had.

  Hij is tevens lid van de zangvereniging De Eendracht in Noorbeek waar hij sinds 2008 voorzitter is. Bij de Staar zingt Jan sinds 1989 bij de eerste tenoren. De Staar is dankbaar en trots op het vele werk dat Jan al die jaren gedaan heeft.

 • Mastreechter Staar brengt Kerst DVD uit

  kerstdvd_groot    In het verleden heeft de Koninklijke Zangvereniging zich vaak laten vastleggen. Aanvankelijk gebeurde dat in wasplaten, een kunstje dat we onlangs tijdens het 125-jarig jubileum nog eens publiekelijk herhaald hebben.
  Na de wasplaat kwamen de grammofoonplaten, waarvan er vele verschenen zijn. U zou ze nog allemaal kunnen bewonderen en beluisteren in het archief van De Staar.De grammofoonplaten werden opgevolgd door de CD. Ook hierbij vele geluidsweergaven van concerten met als laatste die van een concert in het kader van het 125-jarig bestaan.

  Maar nu zijn we zo ver dat we geluid en beeld kunnen combineren. Begin november is de eerste DVD van de K.Z.V. Maastrichter Staar verschenen. Het betreft een opname die gemaakt is in het kader van “Magisch Maastricht” in 2010. De Staar heeft toen een Kerst-concert verzorgd in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht en daar heeft L1 een registratie van gemaakt.

  Het bijbehorende drukwerk is geheel in onze nieuwe huisstijl en mede daardoor is onze eerste DVD een volwaardig product en een product wat er zijn mag. U krijgt een mooi beeld van een volwaardige Staar, een prachtig programma, een zeer inspirerende dirigent en pianist en de schitterende ambiance van de Basiliek.

  De DVD is te bestellen via het bestelformulier: klik hier.
 • Uitreiking Internationale Kindervredesprijs 2011

  mairead_maguire

  Mrs. Mairead Maquire

  De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. De prijs is een initiatief van de Nederlandse organisatie KidsRights.

  Op maandag 21 november a.s. wordt deze  prestigieuze prijs door Nobel Vredesprijswinnaar 1976 Mrs. Mairead Maquire  uitgereikt aan één van de vijf genomineerde kinderen. Deze uitreiking vindt plaats in de Ridderzaal in Den Haag.

  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar heeft de eervolle uitnodiging ontvangen om de uitreiking van de Internationale  Kindervredesprijs 2011 muzikaal te omlijsten.

 • Mastreechter Staar werkt mee aan Kerstshow van André Rieu

  Staar_AndreRieu_20111107_87 2011-november-kerstspecial141
  Foto's van de Kerstspecial opnamen (links Paul Kerkhofs; rechts André Rieu Productions)
   

  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar heeft afgelopen dinsdag een periode afgesloten van enkele weken die in het teken stonden van opnamen voor de nieuwe Kerstshow van André Rieu. Na enkele weken samen met de Meester in de studio geluid opnamen gemaakt te hebben trok de Staar deze week het inmiddels beroemde witte jasje aan om de aanvullende beeldopnamen te maken.

  De beeldopnamen vonden plaats in de kerk te St. Pieter Boven te Maastricht. De kerk was daarvoor geheel in kerstsfeer gebracht, compleet met sneeuw. De Staar bracht onder leiding van André Rieu en zijn Johan Strauss orkest samen met sterren als Mirusia Louwerse, Carla Maffioletti en The Platin Tenors kerstwerken ten gehore. Ook het kinderkoor Sjamaas uit Maastricht werkte mee aan de show.

  De Kerstshow zal uitgezonden worden op de Duitse televisie (ZDF 24-12-2011 om 20.15 uur). Het belooft een zeer mooie en sfeervolle kersttijd te worden!

 • De Staar zingt in Overschie / Rotterdam!

  Tiel_13
  Foto: Paul Kerkhofs, KZMS

  Een schitterend concert van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar in Kerstsfeer in de Grote Kerk van Overschie, een onbekend "dorps"-stadsdeel aan de rand van Rotterdam, karakteristiek, rustiek en gratis parkeren.

  De Grote Kerk van Overschie heeft een goede akoestiek door de hoge gewelfde houten plafonds. Het middenschip is zeer ruimtelijk, waardoor de muziek van een groot koor als de Mastreechter Staar in al zijn volheid en pracht kan klinken.

  Op 10 december is het interieur ingrijpend gewijzigd: de hele kerk is al in Kerstsfeer gebracht, alle stoelen staan omgedraaid richting de koffieruimte, want daar gebeurt het, daar staat op een verhoogd podium het 120 man tellende koor van de Mastreechter Staar opgesteld. Stelt u zich eens voor, hoe dat klinken zal, 120 mannen die uit volle borst de mooiste liederen zingen en u zit daar en beleeft dat mee.

  Een onvergetelijke ervaring. Voor de pauze liederen uit hun repertoire als het Viljalied van Franz Lehar waarin de sopraan Britt Truyts solo zingt en na de pauze Kerstliederen met onder andere het Hallelujah uit de Messiah, het Ave Maria en vele andere prachtige nummers. Een mooiere voorbereiding op de Kerst kunt u zich niet wensen.

  Kaarten zijn te koop bij de diverse boekhandels in Overschie en omgeving, via de website www.stichtinggrotekerkoverschie.nl en voor zover nog verkrijgbaar op 10 december ’s avonds voor aanvang van het concert. Prijzen € 29,50 1e rang, € 24,50 2e rang, incl.koffie/thee. 65+ en studenten € 2,50 korting.

  U bent van harte uitgenodigd!
  De activiteitencommissie van de Stichting Grote Kerk.

 • Maastricht 1000 Stemmen en promotie Kerst DVD

  {rokbox album=|olvplein2011| thumbcount=|6| title=|Maastricht Onze Lieve Vrouwe Plein 18 december 2011 - Fotografie: Vincent van den Bergh, KZMS|}images/stories/fotoalbums/olvplein2011/*{/rokbox}

  Maastreechter Staar trekt door de Stad om nieuwe Kerst DVD te promoten

  Op 18 december 2011 trok de Mastreechter Staar, dit maal herkenbaar aan de rode sjaal, het was immers te koud voor een zwarte smoking, door de binnenstad van Maastricht om hun nieuwe Kerst DVD te promoten.

  De DVD werd op de Markt aangeboden aan Burgemeester Onno Hoes, op de Pieterstraat aan Huub Smeets en op het Onze Lieve Vrouwenplein aan Pastoor Kurris. Daarna zong het koor met meer dan 1000 omstanders enkele kerstliederen op het zeer sfeervolle Onze Lieve Vrouwe plein. Daarna werd de DVD op spectaculaire wijze geprojecteerd op de muur van de OLV Basiliek.

  De Kerst DVD van de Staar is te bestellen via deze website, klik hier.

  Ga terug...

 • Dadizele 2011

  {rokbox album=|Dadizele2011| thumbcount=|4| title=|Dadizele 17 september 2011 - Fotografie: Paul Kerkhofs en Henk Albersen KZMS|}images/stories/fotoalbums/Dadizele2011/*{/rokbox}

  Ga terug...

 • Maastricht 2011

  {rokbox album=|maastricht2011| thumbcount=|5| title=|Maastricht 2 juli 2011 - Fotografie: Henk Albersen, KZMS|}images/stories/fotoalbums/maastricht2011/*{/rokbox}

  De Staar gaf in het Theater aan het Vrijthof een religieus concert ter gelegenheid van de Heiligdomsvaart 2011 op 2 juli 2011. Arno Kerkhof speelt orgel. Michiel Ballhaus piano. Dirigent Paul Voncken. Solist Bèr Schellings (bas-bariton).

  Ga terug...

 • Maastricht Parcours 2011 met Geleens Mannenkoor Mignon

  {rokbox album=|parcours2011| thumbcount=|5| title=|Maastricht 11 september 2011 - Fotografie: Henk Albersen, KZMS / GM Mignon|}images/stories/fotoalbums/parcours2011/*{/rokbox}

  Geleens Mannenkoor Mignon samen met Maastreechter Staar

  Onder grote belangstelling heeft Mignon samen met de Maastrichter Staar op zondag 11 september j.l. tijdens de 16e editie van “Het Parcours” de officiële start van het culturele seizoen van Maastricht, een aantal kleine concerten verzorgt in de “Ster der toekomst/Berghmans sociëteit”. Het massaal aanwezige publiek kon de muzikale klanken zeer waarderen.

  Bijzonder was het gezamelijke gelegenheidsconcert en een groot aantal mannen uit het publiek. Hierdoor ontstond er een koor van meer dan 232 zangers. Het idee hierachter was ingegeven door de historie. Exact 100 jaar geleden bestond de Staar onder leiding van de legendarische dirigent Peter Gielen uit 232 mannen. Die massale belevenis wilde men tot nieuw leven wekken.

  Wij hebben deze dag bijzondere positief ervaren en we mogen terugkijken op een zeer geslaagde dag en ik hoop in de toekomst nog vaker te mogen samenwerken met de Maastreechter Staar, aldus Voorzitter Huub Schäfer.

  Ga terug...

 • Dadizele (B) 2

  Geachte heren,
  niettegenstaande ik geen grote favoriet ben van concerten, heb ik afgelopen zaterdag, héél erg genoten van jullie optreden in de OLV Bazeliek in Dadizele. De kippenvelmomenten waren legio. De mensen rondom mij luisterden in stilte en lieten jullie fantastische stemmen over zich heen komen.
  Ook de babbel tijdens de pauze en achteraf in de zaal waren zeer aangenaam. Als enige (Belgische) Limburgse in de zaal deed het me toch wel wat.

  Spontaniteit heren : dat siert jullie ! Proficiat !

  Daarom ook eventjes meedelen, dat de jeneverfeesten in Hasselt dit jaar op 15 en 16 oktober zijn. Als jullie drinkliederen zingen, kunnen jullie heel waarschijnlijk ook wel wat borreltjes verdragen. Zien we jullie op zaterdag 15 oktober om 15 u aan Apotheek 't Zwaard op de Grote Markt in Hasselt ?
  Ik hoop het zo.

  Een rode roos in het knoopsgat zal niet nodig zijn : zing maar gewoon.....
  groeten,
  Sabine

 • Dadizele (B) 1

  Ik heb deze avond enorm genoten van jullie concert in de basiliek van Dadizele.

  “Dwenadzad Rasboinikov” klonk  subliem en bezorgde me koude rillingen.  Perfect afgewerkt en omdat ik zelf in een koor zing, weet ik hoe verschrikkelijk moeilijk dat wel is.

  Ook al beweren jullie dat de gemiddelde leeftijd van de koorleden '64 is, zoals in het lied dat jullie zingen, toch straalt het enthousiasme om te zingen van elk van jullie af.  Het is niet alleen een plezier om naar jullie te luisteren, maar ook om naar jullie gezichten te kijken !

  Bedankt voor de heel fijne avond, nog veel succes en hopelijk komen jullie nog eens langs in België.

  Kathleen Clarysse

 • Mastreechter Staar met 200 stemmen!

  2010-01-22-Staar-Mannen-Zoe
  (Fotografie: Vincent van den Bergh, KZV Mastreechter Staar)
   

  Tijdens het Parcours op zondagmiddag11 september 2011, verzorgt de Mastreechter Staar een optreden met een koor van 200 mannen. De Staar krijgt hiervoor de hulp van het mannenkoor Mignon uit Geleen. Dit unieke gelegenheidsconcert in de zaal van de Ster der Toekomst aan de Bredestraat 19, wordt uitgevoerd om 14.00 en 17.00 uur. De dirigent van de Mastreechter Staar Paul Voncken en dirigent John Gerits van Mignon, zullen het beste uit de zangers naar boven halen.

  Tussen 14.00 – 18.00 uur treden beide koren ook afzonderlijk op in deze zaal. Daarnaast is ook een aantal solisten van het conservatorium van Maastricht te beluisteren.

  Het idee om 200 mannen bij elkaar te brengen is ingegeven door de historie. Exact 100 jaar geleden bestond de Staar onder leiding van de legendarische dirigent Peter Gielen uit 232 mannen. Het moet een sensationele ervaring zijn voor de dirigenten, zangers én publiek, om de klank van 100 jaar geleden weer terug te horen en te beleven.

  Het programma (bij benadering) is als volgt:
  14:00 uur : optreden Mignon
  14:20 uur : optreden Mastreechter Staar
  14:40 uur : gezamenlijk optreden met 200 stemmen
  15:15 uur : Una Voca Particolare met solisten van het conservatorium
  17:00 uur : tweede optreden Mignon
  17:20 uur : tweede optreden Mastreechter Staar
  17:35 uur : tweede gezamenlijk optreden met 200 stemmen
  17:55 uur : samenzijn met muzikale omlijsting
  19:30 uur : einde
 • Staar gaf indrukwekkend Heiligdomsvaart concert

  Heiligdomsvaart-concert-11

   

  Heiligdomsvaart-concert-4 Heiligdomsvaart-concert-6

  (Fotografie: Henk Albersen, KZV Mastreechter Staar)

  Afgelopen zaterdag 2 juli gaf de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar een indrukwekkend religieus getint concert in het kader van de Heiligdomsvaart 2011. In een goed gevuld Theater aan het Vrijthof zong de Staar religieuze werken die in het thema pasten van de Heiligdomsvaart: “Ad Lucem” (het Licht tegemoet).

  Tijdens dit feestelijke concert bracht de Staar werken van componisten uit maar liefst 6 landen ten gehore. Hoogtepunt was het indrukwekkende “Mount of three lights” (Hora Trì Svêtel) van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu waarbij de Staar samen zong met haar eigen solist bas-bariton Bèr Schellings en prachtig op het orgel werd begeleid door Arno Kerkhof. Dit imposante stuk duurde maar liefst 12 minuten waarbij de Staarzangers uiterst geconcentreerd zongen.

  Verder werden er twee composities gezongen met een Frans esprit, “Les martyrs” van Charles Gounod en het prachtige “Cantique de Jean Racine” van Gabriël Fauré. Na het Russische “Dostoyno yest” van Nikolay Golovanov besloot Bèr Schellings zijn solo bijdrage met de aria “O du, mein holder Abendstern” uit de opera Tannhäuser. Daarna sloot de Staar dit Heiligdomsvaart concert af met het “Pilgerchor” uit dezelfde opera van Richard Wagner. Bij dit laatste werk werd een dramatische climax bereikt door het samenspel van orgel (Arno Kerkhof) en piano die zoals gewoonlijk werd bespeeld door Staarpianist Michiel Ballhaus.

  Dirigent Paul Voncken keek zeer tevreden terug op dit waardige Heiligdomsvaart concert dat na de pauze werd gevolgd door een concert van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO). Een mooie avond van twee muzikale instituten van eigen bodem.

 • Drachten 2

  Met een groepje van 10 mensen (vrienden met hun dames) het concert in Drachten bijgewoond. We hebben allen zeer genoten van de geweldige zang, maar vooral de mooie schakering in diverse blokken beviel ons. Er was geen sprankje eentonigheid, dit maakte het concert levendig, zoiets verveelt niet.
  We hopen de Staar nog meerdere malen te mogen beluisteren, zelf hoop ik eens een repetitie in Maastricht te bezoeken. Ook mag de Pianist best geroemd worden voor zijn begeleiding en natuurlijk de Dirigent voor zijn bezielende Directie!!!
  Wat  mijzelf het meest trof, was het Credo van Gretschnaninov, prachtig!!
  Tevens heb ik persoonlijk nog een opmerking: het vaandel mag beter en meer gezien worden, het "hangt"  nu a.h.w. om de staander. Mogelijk kan de staander onder een "hoek" worden geplaatst zodat hij net als bij de vaandeldrager (muziekkorps-processie) echt te zien is.
  Ik hoop, dat het de Staar lukt om jonge mensen bij het koor te betrekken, uit eigen ervaring weet ik dat praktisch elk koor, vooral op amateur basis zoals b.v. ons kerkkoor het hier enorm moeilijk mee heeft en zo te zien de Staar ook wel een beetje.
  Vanuit Friesland wens ik de Staar veel succes, kom maar gauw eens terug.
  Vriendelijke groet,
  Johan Kuipers, St.Nicolaasga
   
 • Staar sterren stralen in het Noorden

  Drachten_20110521_6687_PK
  Bloemen voor Solist Teun Michiels (foto: Paul Kerkhofs, Mastreechter Staar)

  Drachten in het mooie groene Friesland. Het is een flink stuk rijden vanuit Maastricht, maar dan krijg je ook wat! Een heel erg enthousiast publiek en mooie bloemen voor dirigent Paul Voncken, concert pianist Michiel Ballhaus en solisten Bèr Schellings en Teun Michiels.

  De Koninklijke Mastreechter Staar gaf afgelopen zaterdag 21 mei een concert in de meest Noordelijke locatie van dit jaar: het Friese Drachten. De Staar bracht het theaterprogramma Mannen! voor de laatste keer van dit seizoen op de Bühne. Staar impresario Jacques Senf en zijn echtgenote blikten samen met de verantwoordelijke bestuursleden erg tevreden terug op de afgelopen concert reeksen en dit concert in het bijzonder. De Staarmannen konden met gerust hart de lange terugreis naar het Zuiden volbrengen.

  Op 4 februari 2012 staat de Staar er weer met het theaterprogramma Mannen! Dan in het Brabantse Uden. Tot die tijd zijn er tal van andere interessante concerten van het koor te zien en te horen. Binnenkort zelfs in het eigen Maastricht met een prachtig religieus programma in het kader van de Heiligdomsvaart. Voor meer detail zie onze agenda.

 • Drachten 1

  Gisteravond geweldig genoten van het concert in Dracht. Man man wat een stemmen. GEWELDIG
  Annie Pijl

 • Zaandam 2011

  {rokbox album=|zaandam2011| thumbcount=|3| title=|Zaandam 14 mei 2011 - Fotografie: Paul Kerkhofs, KZMS|}images/stories/fotoalbums/zaandam2011/*{/rokbox}

  De Staar gaf in het Zaantheater te Zaandam een theaterconcert getiteld Mannen!

  Ga terug...

 • De Mannen! in Zaandam

  Zaandam_20110514_6617_PK

  Dirigent Paul Voncken bedankt het publiek (foto: Paul Kerkhofs, Mastreechter Staar)

  Afgelopen zaterdag, 14 mei gaf de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar een theater concert met als thema Mannen! in het Zaantheater te Zaandam. Het was een geweldig concert dat ondanks een niet geheel gevuld theater luidruchtig werd toegejuicht door een dankbaar publiek. Het gaf de StaarMannen! een goed gevoel tijdens de lange terugreis naar Maastricht.

  Het is voorlopig de laatste keer dat de Staar optreedt in de Randstad. Wie de Staar daar wil zien moet wachten tot 20 november 2011 in Zandvoort of zelfs tot 10 december 2011 in Rotterdam-Overschie.

  Wie de Staar op korte termijn wil zien kan terecht in het Friese Drachten (theater de Lawei) aanstaande zaterdag 21 mei waar het laatste theaterprogramma Mannen! van het seizoen 2010/2011 uitgevoerd zal worden. Ook daar staat de Staar onder leiding van dirigent Paul Voncken en met Michiel Ballhaus aan de vleugel. Solisten zijn Bèr Schellings (bas-bariton) en Teun Michiels (tenor).

  Verder zal er op 2 juli 2011 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht een speciaal concert volgen in het kader van de Heiligdomsvaart in Maastricht. De Staar zal in dat kader dan voornamelijk religieuze werken ten uitvoering brengen. Voor liefhebbers van dit muziekgenre een mooie gelegenheid om eens een "andere" Staar te horen.

 • Zaandam

  Heb het concert bezocht in Zaandam en heb daar erg van genoten. Vooral ook de Limburgse medley, misschien dat er de volgende keer, omdat jullie uit Maastricht komen de Ode aan Maastricht van Benny Neyman gezongen kan worden.
  Vond de lichtere stukken ook heel mooi, hoop dat jullie nog eens langs komen in de Zaanstreek,
  dan ben ik zeker weer van de partij.
  Paul Denijs
 • Oranje boven in het Belgische Diest

  Diest_08052011_6437_PK

  (foto: Paul Kerkhofs, Mastreechter Staar)

  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar gaf afgelopen Zondag avond een concert voor ca. 400 personen in het Belgisch Brabantse Diest. Het begon met een prachtige middag waarbij de Staarleden en hun partners verwelkomd werden in het stadhuis  door Schepen M. Florquin.
  Daarna volgde een rondleiding door deze prachtige stad waarbij de Oranje connectie met het Nederlandse Koningshuis nog eens duidelijk naar voren kwam in het stedelijk museum. Ook de sfeer op het Begijnhof was, geholpen door het prachtige weer, geweldig.

  In de avond volgde het concert in het open lucht theater van  het Warande stadspark. In dit bijna 2 uur durende concert zong de Staar werken voor “Moederkesdag”, een speciaal samengesteld programma door dirigent Paul Voncken, dat met een vette knipoog een aantal werken bevatte uit het theaterprogramma Mannen!
  Michiel Ballhaus begeleidde de Staar zoals altijd virtuoos op de piano. Bèr Schellings (bas-bariton) soleerde samen met tenor Teun Michiels, zelf stadsbeiaardier van Diest, in onder andere het prachtige duet “Au fond du temple saint” uit de Parelvissers dat bij menigeen koude rillingen veroorzaakte.

  Na het concert was er een receptie in de prachtige locatie “de Lakenhallen” waarbij de Staarzangers, hun partners en de organisatie onder genot van een hapje en drankje gezellig napraatten over deze fantastische dag.

  Diest bedankt!

 • Diest 5

  Hartelijk bedankt voor de fijne avond die jullie ons bezorgd hebben zondag. Het was echt de moeite waard; het was gewoon fantasties van het Mastreechter Staar koor: wat een stemmen .......  plus nog geluk met het schitterend weer en de mooie omgeving; zelfs de vogeltjes floten lustig mee. m.v.g.  

  Maaike & Etienne Vaes-Schepers

 • Diest 4


  Hallo Lieve Mensen allemaal,
  bij deze wil ik jullie bedanken voor zo een mooi concert. Blijgezind naar huis gegaan met de liedjes nog in mijn hoofd! Onze beiaardier Teun Michiels heeft mij weer beroerd met zijn mooie tenorstem, net zoals de mooie stem van jullie bas-bariton Bèr Schellings. Zelfs de zon was van de partij en in zo een mooie omkadering, zal dit concert mij nog zeer lang bijblijven. Ik zelf ben lid van het barbarakoor in Diest, dat is voor mij de leukste hobby. Inderdaad zoals men zegt muziek verzacht de zeden.
  Nog nen hele dikke proficiat aan alle leden van de Mastreechterstaar; het was af bedankt voor dit moederkesdag concert in Diest.
  Tilly Laenens
 • Diest 3

  Hallo,
  Ik was gisteren getuige van jullie prachtig moederkesdagconsert. Ik heb er met volle teugen van genoten, het duet "au fond du temple saint" van Bizet was een waar kippenvel moment!! Het was een waardige afsluiter van een fijne moederdag.
  Mijn ouders en vriendinnen hebben er eveneens zeer van genoten.
  Een staande ovatie was terecht verdiend,een dikke proficiat!!
  Marian Vandenbergh,uit Schaffen
 • Diest 2

  Goedemorgen,

  Wij zijn geen koor-liefhebbers, maar waren toch wel onder de indruk van zoveel professionalisme. Perfect gezongen, met passie gebracht en dat 2 uur aan een stuk, rechtstaand: CHAPEAU!

  Dikke proficiat!!!

  Ann Verrek

 • Diest 1

  Beste “Staar”
   
  Ik ben net thuis van een heerlijke avond, die ik had op de Warande in Diest en geniet na met mijn vrouw en een glas wijn.
  Ik ben geboren en getogen in Mestreech, maar ben na enkele rondzwervingen 27 jaar geleden terecht gekomen in Diest, een heerlijke stad om in te wonen. M.a.w. ik heb dubbel genoten.
  Wat een fijne muziek,zang,entourage en sfeer was hier in Diest en de weergoden waren ons allen 100% goedgezind.
  Beste leden en alle betrokkenen, ik wil jullie, uiteraard ook namens mijn vrouw, hartelijk bedanken voor dit geweldig “moederkesdagconcert” en het nieuwe nummer “DIEST MIJN STAD” hoop ik vlug terug te vinden op een of andere uitgave.
  Ook de uitvoering van moderne nummers was geweldig, alhoewel dat even wennen is, maar jullie gingen weer op het einde naar een climax, zoals we dat van jullie gewend zijn.
  Ga zo door, want Mestreech en de rest van de wereld kan jullie niet missen.
  Hartelijke groeten,
  Astrid & Ton Franssen

 • Staar steeds vaker naar België

  500px-Diest

  (Foto: Wikipedia)

  De Koninklijke Mastreechter Staar wordt steeds vaker gevraagd om in België op te treden. Dat begon ongeveer anderhalf jaar geleden toen de Staar in de het kerstprogramma van superster André Rieu in Hasselt mocht optreden. Afgelopen december was het de beurt aan Haasdonk (bij Antwerpen) waar een prachtig kerstconcert gegeven werd.

  Aanstaande zondag is de Staar uitgenodigd in Diest, een kleine Vlaams-Brabantse provinciestad met een duidelijke centrumfunctie met een bloeiend handelscentrum, gelegen langs de grote weg Keulen- Maastricht - Leuven - Brussel.
  Diest is een Oranjestad. Bijna drie eeuwen lang was de stad in handen van de graven Nassau; de latere prinsen van Oranje-Nassau. De oudste zoon van Willem de Zwijger, Filips-Willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Diest maakt samen met Breda (NL), Dillenburg (D) en Orange (F) deel uit van de Unie van de Oranjesteden.

  De Staar zal "Hagelanddag… een zomer lang" feestelijk openen met een concert op een unieke locatie: het voormalige jachtterrein van de prinsen van Oranje-Nassau, het amfitheater van het stadspark De Warande. Het concert begint om 18:30. Meer info hier.

  Later dit jaar, op 17 september, zal de Staar nog eens optreden in België, en wel in Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Moorslede (West Vlaanderen). Voor meer informatie kijk in onze agenda of klik hier.

 • De Staar vlamt in Thialf

  Rieu-Heerenveen2

  Foto: ARP (Archief Mastreechter Staar)

  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar mag tevreden zijn over zijn bijdrage aan het concertspektakel van André Rieu en zijn Johan Strauss orkest in het Thialf stadium in het Friese Heerenveen. Uit de vele reacties, onder andere van de Maestro zelf, mag de Staar opmaken dat zijn optreden buitengewoon gewaardeerd werd.

  Het was overduidelijk dat de Friezen er zin in hadden. De sfeer van het concert was uitbundig. Het was voor de Staar wederom een grote eer om mee te doen. Het was een lange weg van Maastricht naar Heerenveen en terug, maar meer dan de moeite waard!

  Voor wie de Staar op Friese bodem nog eens in actie wil zien, kan terecht op 21 mei aanstaande. Dan zal de Staar met haar eigen programma "Mannen!" te zien en te horen zijn in het theather "De Lawei" in Drachten. Daar staat de Staar natuurlijk onder leiding van eigen dirigent Paul Voncken met verder Michiel Ballhaus aan de vleugel. De solisten zullen Teun Michiels (tenor) en de beroemde Bèr Schellings zijn. Het programma zal bestaan uit werken met als verbindend thema "Mannen!" van religieus tot pop, kortom voor ieder wat wils!
 • Heerenveen II

  Zaterdag 16 april hebben we genoten van jullie optreden tijdens het André Rieu - concert in Heerenveen. Na het optreden hebben wij in de “Vipruimte” nog even na zitten praten met twee koorleden. We willen vooral onze bewondering uitspreken voor jullie inzet en het daaruit voortvloeiende resultaat.

  We hopen dat jullie nog heel lang mensen blij kunnen maken met jullie zang.

  Veel succes met jullie optredens.

  Hartelijke groeten,

  Lenie Maurice, Alphen a.d. Rijn

  Ine de Deugd, Groningen.

 • Heerenveen I

  Wij hebben gisteravond uitermate genoten van jullie optreden bij Andre Rieu. Wat een geweldige stemmen en wat prachtig, de manier van opkomen.
  Heerlijk, dank jullie wel!
  Vriendelijke groet,

  Ineke Bonder, Lieveren

 • Concert Almere V

  Beste zangers van de staar,
   
  Wij hebben gisteren jullie concert bezocht  in Almere en hebben ontzettend genoten. Wij zijn geen echte koorliefhebbers en waren aanwezig omdat een vriend van ons meezingt. Maar dat is nu wel veranderd want het was heel indukwekkend.
  Ik weet niet precies waarom, maar de wat vlottere nummers van na de pauze spreken mij als "leek" meer aan dan de "zwaardere" nummers. Het is eigenlijk net als Andre Rieu die bij ons de klassieke muziek op een gezellige manier in huis heeft gebracht.
  Maar als ik het hele programma nog eens overdenk dan stel ik vast dat er met alle wensen rekening is gehouden en dat eigenlijk een ieder krijgt waar hij van houdt, een prima mix dus eigenlijk, waarvoor mijn complimenten.
  Ik schaam me ervoor dat er te weinig Almeerders zijn opgekomen want dat had ik graag anders gezien. Maar de interactie was daarintegen super, want de zaal was een geheel met de staar, er waren waren vragen en verzoeken uit de zaal en we kregen tot twee keer toe een toegift. De thuisblijvers hadden ongelijk want wij hadden het niet willen missen.
  Het laatste deel van de voorstelling kwam op mij over als een feestje met de limburgse liederen en het slot.
  Wij zijn laat, na nog even te hebben nagetafeld met enige mannen van de staar heel tevreden en voldaan naar huis teruggekeerd.
   
  De Mastreechter Staar heeft er weer een paar fans bij.
 • Concert Almere IV

  Beste Staar leden,
   
  Mocht u voor het eerst live horen bij een concert van André Rieu. Gisteravond in Almere genoten van uw concert. Dat uw zangvereniging Almere aandeed was voor mij een grote verrassing en heb snel kaarten besteld. Wat een heerlijke avond! U heeft er een fan bij en ik kom zeer zeker nogmaals naar een van uw concerten.
  Van mij part in uw Mastreech!
   
  Vriendelijk groet
  Leo Röben
 • Concert Almere III, Dank

  Beste mannen,
   
  Wat heb ik vanavond in Almere genoten van jullie concert. Echt geweldig! Dankjewel. Ende versaagt niet…..
   
  Louise Gregoire, Almere.
 • Concert Almere II

  Mannen,
   
  Wil jullie dank zeggen voor een geweldig concert. Bracht veel herinneringen aan mijn vader bij me op. De man was ook een zanger in een mannenkoor en ik ben opgegroeid met muziek van de Staar Mijn vraag voor de Twaalf Rovers was dan ook eentje met een emotionele waarde.
   
  Dank en hopelijk tot ziens
  Wouter
 • Concert Almere I

  Beste Heren van de Staar, Dirigent en Pianist,
  Gisteravond 26/03/2011 hebben wij genoten van jullie concert . Het was voor ons de tweede keer, de eerste keer was het jubileumconcert in het Concertgebouw in Amsterdam, dat vonden we al fantastisch. Maar gisteren was het echt subliem, wat een prachtig concert. Wij vonden  het tweede liedje erg mooi en zoals jullie Ballad of the dronken sailor zongen geweldig en ook de twee heren uit het koor die samen een duet zongen met het koor prachtig mooi, ga zo door.
  Gerard en Carla Theuns
  Amsterdam
 • Concert in Oss

  Beste zangers, dirigent en pianist,
  Vanavond in de Lievekamp in Oss genoten. Als echt “Goois meisje” 5 jaar in Venlo gewoond en 17 jaar in Grubbenvorst en nu al weer 3 jaar in Oss. Maar eerlijk is eerlijk, bij het  Limburgse blok ging mijn hart weer een beetje sneller kloppen.
  Bedankt voor dit mooie concert!
  Coby Siemons
 • Suid Afrika

  Julle koor sing fantasties. Ek wil 'n CD koop maar soek meer informasie. Ek hou spesifiek van Gvenadst Ras bojnikov waar Ber Schellings optree. Dankie. Your choir sing fantastic. I want to buy a CD but need more information how?

  Butch Williamson
  Pikkie de Villiers Str. 
  Universitas 
  Suid Afrika

 • Beste Staar

  Ik kende jullie niet, maar via via werd mij aangeraden eens een concert van de "Mastreechter Staar" bij te wonen. Wat een ontdekking!! Vooral het stuk uit de Parelvissers van Bizet met solisten "Teun Michiels" en "Bèr Schellings" was voor mij een kippen-vel moment!!! Alhoewel ik het bis-nummer met "Ber Schellings" zeer kon smaken vond ik het bijzonder jammer dat de gast-tenor "Teun Michiels" geen bis-nummer mocht brengen.
  Toch bedankt voor de leuke avond.
  Vriendelijke groeten,
  Maria Cuypers, Antwerpen.

 • Beste Staar

  Het was een paar jaartjes geleden dat ik jullie nog eens live aan het werk zag... Nu was het mijn vierde concert (in Breda-red.). Je mag mij dus gerust een Staar-fan noemen. En ik heb weer genoten van begin tot eind.

  Hoogtepunt van de avond was voor mij het stuk uit de Parelvissers van Bizet met samenzang van solisten Bèr Schellings en Teun Michiels. De zaal werd daar echt ingepakt! Ik moest nadien even naar adem happen.

  Het applaus was navenant en zeer terecht.

  Er kon ook geen beter bisnummer gekozen worden dan 'De 12 rovers'. Dat is àf! Niet voor niets kennen 'de mannen' het na al die jaren glad van buiten.... Toch ook spijtig dat de gasttenor geen bisnummer werd gegund!!!

  Vriendelijke groet,

  Chris Mertens uit Belgisch Limburg

 • Geachte Koorleden

  Wat was het weer geweldig 29 januari in het Chassé-theater in Breda. Het progamma was nog mooier van samenstelling dan vorig jaar (125 jarig bestaan): dit verdient volle zalen. Na afloop was het ook gezellig toen enkele koorleden hun stem nogmaals liet horen in de bar.
  Staar, blijf zo doorgaan en wij blijven jullie volgen tijdens jullie concerten. Nogmaals bedankt voor de fantastische avond.
  Groeten Jan en Lucia Beerendonk en mevr Vogelaars, Bergen op Zoom.
 • Fantastisch

  Zaterdagavond, 29 januari zijn mijn man en ik naar uw concert geweest in het Chassé theater Breda. Dit was voor ons de 1e keer dat wij uw koor “live” zagen optreden, maar zeker niet de laatste. Fantastisch. Wij zingen zelf ook in een koor en o.a. ook “Love changes everything”. Maar het is wel bijzonder om dat door ruim 100 stemmen te horen, dan door 30.
  Ook de presentatie was erg leuk. Een mooi programma.

  Groeten, Wim en Rinie Cullens

   

 • Geachte heren van de Staar

  Gisteravond ben ik met mijn vader bij uw concert Mannen! geweest in het Chassé Theater in Breda. We hebben daar erg van genoten, waarvoor onze dank. We vonden het erg jammer dat het theater niet was gevuld, omdat er veel meer mensen van uw geweldige optreden hadden kunnen genieten.
  Wij hebben in elk geval een geweldige avond gehad.
  Met vriendelijke groet,
  W.G. van Exel

 • Dag Koorleden

  Dag Koorleden, Dirigent, Pianist en Solisten
  Het moet ons van het hart dat wij op zaterdagavond, 29 januari 2011 in het Chassé-theather in Breda genoten hebben van een  fantastisch concert. Ook vorig jaar waren we erbij en ook nu weer hebben we mogen constateren dat er in uw koor een onderlinge blijheid van geest is en een enormenmuzikale drang om iets moois neer te zetten.
  Fantastisch om te zien hoe jullie dirigent bijna van de bok springt om nog meer begeestering te krijgen in de geweldige liederen die jullie zingen. Virtuoos pianospel, goed op de juiste momenten
  Petje en hoedje af voor  U allemaal ! Kom gauw weer terug naar Breda. Een stad die qua historie lijkt op Maastricht maar niet kan bogen op zo'n Geweldig Mannenkoor als dat van jullie !!!
  Met vriendelijke groet en respect voor jullie muzikale prestatie die erg professioneel wordt.
  Frits Spijkerman en Trix Verduijn.
 • Mooie avond

  IK BEN GISTERAVOND BIJ JULLIE CONCERT IN BREDA GEWEEST EN HET WAS HEEL MOOI GEZONGEN DOOR HET GEHELE  KOOR
  BEDANKT VOOR DE MOOIE AVOND
  C. Roelands
 • Goedemiddag

  Goedemiddag.
  Gisteren voor het eerst naar een concert  van de Maastrichter Staar geweest. Vroeger veel van gehoord van Vader, Vader van vriendin en Schoonvader. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik het geweldig vond. Eigenlijk vond ik het veel te kort. Heerlijk, die mooie klanken, wat een genot. Daarom Heren mijn complimenten, jullie zien me beslist terug en ik hoop dat ik mijn man dan een keer mee krijg . GEWELDIG, GA ZO DOOR.
  groetjes Mariet Sips.

 • Beste mannen van de Staar

  Ik heb vanmiddag enorm van jullie genoten in het stadstheater van Zoetermeer.
  Mijn complimenten voor dit fantastische optreden.
  Als Limburgse jongen ben ik enorm trots !

  Chapeau geweldig gedaan !
  Berkel en Rodenrijs, Wim van Cruchten

 • Burgemeester Onno Hoes Erepresident van de Mastreechter Staar

  Op 2e Kerstdag 2010 is Burgemeester Onno Hoes van Maastricht officieel geïnstalleerd tot Erepresident van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar.Volgens de traditie van de Staar is de burgemeester van de stad Maastricht Erepresident van het koor.

  Onno_Hoes

  Al enkele weken geleden besloten de leden dan ook om Onno Hoes te benoemen tot deze eervolle functie. De heer Hoes heeft laten weten deze benoeming met genoegen te aanvaarden. De invulling van het Erepresidentschap is in de handen van de Burgemeester zelf. Hij krijgt van de Staar alle ruimte voor wijze adviezen en representatie ten behoeve van onze prachtige vereniging.

  De zangers en overige leden van de Koninklijke Staar zijn erg blij met de benoeming van Onno Hoes, die van President Jean Jacobs de gouden Staarspeld in ontvangst mocht nemen. Het aanwezige publiek en de zangers gaven de kersverse Erepresident een luid applaus, gevolgd door een gezongen Hoera!

 • Jean Jacobs geïnstalleerd als president van de Staar

   
  2010-08-23-inauguratie2-pr 2010-08-23-Staar-inaugurati
   
  Maandagavond 23 augustus is Jean Jacobs geïnstalleerd als president van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. Jacobs was op 1 juli 2010 al door de algemene ledenvergadering gekozen, maar mocht nu officieel de “oranje medaille” dragen dat bij zijn functie als president hoort.
  Na een korte toespraak van vice-president Jan Rietbergen werd Jean Jacobs officieel geïnstalleerd. Het bestuur van de Staar is erg blij met Jean Jacobs omdat hij zijn sporen verdiend heeft op zowel het Culturele als het Managerial vlak. Dat is voor de Staar in deze tijd heel belangrijk.

  In zijn “maiden speech” refereerde Jacobs dan ook vaak aan de statuten van de vereniging die “heilig” zijn en naar het beleidsplan 2010-2014 dat door de algemene ledenvergadering in maart 2010 werd aangenomen. Dat zijn in ieder geval 2 belangrijke pijlers. De zangers van de Staar zongen een overtuigend “Hoera” en het Maastrichtse Volkslied om een en ander te beklinken.

  Ook dankte hij expliciet vice-president Jan Rietbergen voor zijn kundige en vastberaden leiding tijdens de periode dat de Staar zonder president zat. De zangers van de Staar en alle aanwezigen antwoordden hierop met een en verdiend luid en langdurig applaus.
 • Louise Deal, Zangpedagoge

  Louise Deal Louise Deal werd in Dallas (Texas) geboren in een muzikale familie; vader, moeder en grootmoeder zaten allen in de muziek.
  Zij begon haar muzikale carrière op 6-jarige leeftijd met een pianostudie. Louise was al jong lid van het jeugdkoor Eckstein Junior Choir en volgde toen al een cursus koorscholing.
  In 1973 begon zij haar zangstudie aan de Universiteit van Washington (Seattle), onder leiding van Mary Curtis-Verna, verbonden aan de wereldbekende Metropolitan Opera. In 1977 behaalde zij haar graad als Bachelor of Artsen in 1981 de titel Master of Music.

  Tijdens haar studie behaalde Louise Deal bij zangconcoursen vier belangrijke prijzen:

  • 1979 Winner of the Battelle Institute Vocal Award
  • 1979 Winner of the Brechemin Distinguished Vocal Scholar Award
  • 1979 Winner of the San Francisco Opera Auditions
  • 1980 Winner of the Metropolitan Opera Auditions

  Na haar studie trad zij veelvuldig in Amerika als soliste op.
  In 1987 kwam Louise Deal naar Nederland en vestigde zich in Limburg. Zij vervolgde hier haar carrière als soliste in concerten, in samenwerking met diverse koren en als lid van Das Champagner Quartett. Zij studeerde in de periode 1999 - 2002 koordirectie bij Ludo Claesen aan het Conservatorium van Maastricht.

  Van januari 2002 tot november 2007 gaf Louise Deal leiding aan Vrouwen Vocaal Ensemble Sirena met als hoogtepunten de wereldpremières van Het Schrijverke van de beroemde Nederlandse componist Louis Toebosch en van Six Madrigalsvan Andries Clement.
  Louise is sinds april 2005 dirigent van het Vocaal Ensemble Kerkrade. In mei 2007 won het Ensemble onder haar leiding het Nederlands Korenfestival, afdeling vrouwenkoren klassiek. Naast haar werkzaamheden als dirigent geeft Louise Deal privé zanglessen.

 • Jubileum Cd

  125 MastreechterstaarBij gelegenheid van het 125 jarig-jubileum bracht de Staar in 2008 een speciale jubileum CD uit.

  Deze CD werd opgenomen in de kapel in Rijckholt. De uitgevoerde werken op de CD geven een overzicht van de ontwikkelingen van de mannenkoorzang gedurende de bestaansperiode van de Staar. De CD voert de luisteraar van de Hymne an die Musik, een van de eerste werken van de Staar via opera en operette naar de meer eigentijdse sfeer.

  De muzikale leiding is in handen van dirigent Roger Moens met aan de vleugel Michiel Ballhaus. Solistische medewerking wordt verleend door bas bariton Bèr Schellings en musical-ster Chantal Janzen.

  U kunt deze Cd aanschaffen via de website van Bol.com.

 • Helmond 2010

  {rokbox album=|helmond2010| thumbcount=|4| title=|Helmond 27 februari 2010|}images/stories/fotoalbums/helmond2010/*{/rokbox}

  De Staar tijdens een optreden in het theater het Speelhuis in Helmond. Sopraan Laila Oazem uit Brazilië, zij studeert bij Mia Besselink in Maastricht, soleerde. Ook onze eigen bas-bariton Bèr Schellings was van de partij

  Deze foto's werden gemaakt door Vincent van den Bergh.

  Ga terug...

 • Hoogeveen 2010

  {rokbox album=|hoogeveen2010| thumbcount=|5| title=|Hoogeveen 6 februari 2010|}images/stories/fotoalbums/hoogeveen2010/*{/rokbox}

  U ziet de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar concerteren in theater De Tamboer te Hoogeveen op 6 februari 2010. De solisten waren sopraan Britt Truyts en bas-bariton Bèr Schellings.

  Deze foto's werden gemaakt door Paul Kerkhofs

  Ga terug...

 • Breda 2010

  {rokbox album=|breda2010|  title=|Breda 30 januari 2010|}images/stories/fotoalbums/breda2010/*{/rokbox}

  De Mastreechter Staar in het Chassé theater in Breda op 30 januari 2010. De solisten waren sopraan Britt Truyts en bas-bariton Bèr Schellings.

  Deze foto's werden gemaakt door Vincent van den Bergh

  Ga terug...

 • Afscheid Gerd Leers

  {rokbox album=|gerdleers2010| thumbcount=|5| title=|Afscheid Gerd Leers 26 februari 2010|}images/stories/fotoalbums/gerdleers2010/*{/rokbox}

  De Mastreechter Staar neemt afscheid van Burgervader Gerd Leers op 26 februari 2010. De Staar staat op de trappen van het Stadhuis op de Markt in Maastricht.

  Deze foto's werden gemaakt door Vincent van den Bergh en Paul Kerkhofs

  Ga terug...

 • Jos Vanhommerig, repetitor

  Jos Vanhommerig studeerde orgel en piano aan het Maastrichts conservatorium bij respectievelijk Jean Wolfs en Barbara Grajewska. Voor orgel behaalde hij de diploma’s praktijkdiploma katholieke Kerkmuziek, en de aktes Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus. Voor piano behaalde hij het diploma Docerend Musicus.

  Na zijn studie startte hij een lespraktijk als pianodocent, en was organist aan verschillende kerken. Tegenwoordig is hij dirigent- organist van de St. Martinusparochie te Neer en dirigent van het kerkelijk zangkoor te Klimmen.

  Door zijn bezigheden als organist ontstond ook de belangstelling voor het dirigeren en naderhand voor de zang. In 1997 werd hij lid van de Schola Maastricht, waar hij ook solist was (1997-2007),  en een jaar later lid van het kamerkoor Studium Chorale ( 1998- 2001).
  In deze periode had hij zangles bij Eric Hermans en later Lucas Blommers.  In de afgelopen jaren was Jos als zanger actief in vocaal ensemble Virenze. In 2007-2008 had  hij zangles bij Louise Deal, en sinds kort weer.

  Jos Vanhommerig  was als dirigent ook verbonden aan verschillende wereldlijke koren, tegenwoordig o.a. aan het Vriendenkoor te Spaubeek. Als organist heeft hij opgetreden als begeleider van verschillende koren ( o.a. Requiem van Faure en Mozart, Gloria van Vivaldi, Via Crucis van Franz Liszt) en als solist.

  Jos Vanhommerig is getrouwd en vader van twee kinderen van 6 en 4 jaar.

  Ga terug...

 • Colofon

  De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar beschikt met ingang van maandag 26 april 2010 over deze geheel vernieuwde website. De voormalige website was 2½ jaar oud en telde ruim 175.000 bezoekers! Ze werd in gebruik genomen op 4 november 2007.

  De leeftijd van 2½ jaar voor een website in deze media-gerichte maatschappij is bijna bejaard te noemen. Niet alleen met betrekking tot de vormgeving, maar ook de achterstand met betrekking tot technische mogelijkheden was aanzienlijk. Het was overduidelijk dat de website, na het jubileumjaar 2008 toe was aan een andere "jas". De "look" en "feel" van de nieuwe website zijn dan ook helemaal niet meer te vergelijken met deze oude.

  Een kort introductie van de heren die verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van deze website. Léon Lodewick en Eric Kerkhofs respectievelijk Staarlid en bestuurslid zijn verantwoordelijk voor de indeling, het plaatsen en vullen van de website en het beheren van de informatie. Zij vervullen de rol van webmasters en zijn op dit moment vooral dit vak aan het leren. Gert Uphoff, een oude bekende van de Staar, is lid van verdienste bij Koninklijke Zangvereniging Venlona, en is verantwoordelijk voor het technisch beheer van de website. Zonder zijn uitgebreide kennis en kunde had er nooit zo'n mooi product gelegen. Gert Uphoff is wat ons betreft een IT kunstenaar en bovendien een geweldige warme persoonlijkheid.

  Leon Lodewick Eric Kerkhofs Gert Uphoff
  Léon Lodewick Eric Kerkhofs Gert Uphoff
 • Jubilarissenviering april 2010

  {rokbox album=|jubilarissen2010| thumbcount=|7| title=|Jubilarissenviering 11 april 2010 - Fotografie: Paul Kerkhofs|}images/stories/fotoalbums/jubilarissen2010/*{/rokbox}

  De Mastreechter Staar herdenkt ieder jaar haar overleden leden en viert de jubilea van de jubilerende leden. Dit start met een H. Mis in de St. Servaas Basiliek met aansluitend receptie en feest van de juliarissen.

  Ga terug...

 • Harderwijk augustus 2010

  {rokbox album=|harderwijk2010| thumbcount=|5| title=|Harderwijk 26 augustus 2010 - Fotografie: Vincent van den Bergh|}images/stories/fotoalbums/harderwijk2010/*{/rokbox}

  De Staar mocht dit jaar de aftrap verzorgen van de Harderwijkse visserdagen 2010. De Staar werd zeer gastvrij en met volle égards ontvangen. Ondanks het regenachtige weer genoten bezoekers èn de zangers van de Staar van dit unieke concert in de haven van het mooie Harderwijk.

  Ga terug...