Op bezoek bij de Zuiderburen

Beveren-Waas, een Belgische gemeente, twintig kilometer onder de rook van Antwerpen, was onze gastvrouwe van vanavond. De Rotary-club van de Beveraars heeft de Koninklijke Zangvereniging Masteechter Staar uitgenodigd om haar goede doelen waar te kunnen maken.

Tevens is het de eerst buitenlandse reis van de laatste drie jaren waarin we onder andere af te rekenen hadden met een heftige pandemie. Hopelijk is dit niet de laatste reis en laten er meerdere volgen.

Tevens het eerste officiële concert van onze nieuwe topdirigent Hennie Ramaekers, de opvolger van Frederik Verhooghe. De Staar moet immers door. Dat Hennie de lat hoog ging leggen dat wisten we en is ons kortelings geleden nog eens haarfijn uitgelegd. Immers vijfendertig jaar geleden had de Staar al enige jaren mogen proeven aan de ambities van deze gedreven directeur. Hij weet als geen ander hoe een koor zich moet presenteren tijdens een optreden, zodat het publiek niet alleen geniet van het muzikale optreden. De houding en de omgangsvormen tijdens een optreden van de zangers zijn wellicht nog belangrijker.

De reis naar Beveren met de touringcar verliep voorspoedig. Echter na het verkeer van de ring van Antwerpen, waarvoor een extra reisduur was uitgetrokken, werden we geconfronteerd met een wegomlegging die er niet om loog.

Het aangeboden programma was er eentje als vanouds. Meer klassieken en wat minder populaire werken.

Onze solisten, sopraan Eline Meijs, bas Bondo Gogia, tenor Fabio Verga en bas/bariton Bèr Schellings, zorgden ervoor dat de avond onder leiding van Hennie Ramaekers en pianist Michiel Ballhaus tot genoegen van het publiek besloten kon worden.

Fotografie: Bert Haandrikman