O sole Mio – concert i.s.m. Kon. Harmonie Ste Cécile Eijsden

2024 Sainte Cecile 1Op 18 mei 2024 had de Mastreechter Staar het voorrecht een gastrol te mogen spelen in het jaarlijkse Pinksterconcert van de Kon. Harmonie Ste Cécile uit Eijsden. Een concert waarin La bella Italia de hoofdrol speelde.

Na de opening van het concert door de harmonie onder leiding van haar chef-dirigent Jan Cober met de ouverture uit Bellini’s opera Norma was het de beurt aan Staar-dirigent Hennie Ramaekers om de bok te bestijgen.

Wat volgde was een uniek samenspel tussen harmonie en koor dat in het verleden regelmatig klonk zoals onder andere op 8 april 1986 in het Staargebouw. In deze periode was Ramaekers dirigent van zowel Ste Cécile als De Staar. De laatste maal dat beide muziekgezelschappen gezamenlijk onder leiding van Hennie Ramaekers musiceerden was op 13 april 1991, enkele weken voor diens afscheid van de Mastreechter Staar.

We schrijven 33 jaar later en wederom klonken de instrumenten van “de Roei” (zoals de harmonie in de Eijsdense volksmond wordt genoemd) en de stemmen van de Mastreechter Staar weer samen onder leiding van Hennie Ramaekers.

Het concert werd voortgezet met het Coro e sortita d’oroveso eveneens uit Norma. Opera voerde in het eerste deel van het concert en zo kon het publiek genieten van Coro di Schiavi Ebrei uit Nabucco en La vergine degli Angeli uit La Forza del destino, beide van Guiseppe Verdi.

Solistische medewerking werd verleend door de sopraan Davinia van der Zee de soli in La vergine degli angeli en de Ave Maria van Vladimir Vavilov voor haar rekening nam. De titelsong van dit Pinksterconcert, O sole mio, werd vertolkt door de eigen Staarsolist de tenor Fabio Verga.

Met het Coro di crosciati e pellegrini uit I Lombardi van Guiseppe Verdi sloten harmonie Ste Cécile en de Mastreechter staar hun gezamenlijke optreden af.2024 Sainte Cecile 2

Na de pauze zette de Kon. harmonie Ste Cécile onder leiding van Jan Cober het concert voort met een Italiaans getinte keuze uit haar veelzijdige repertoire en kon het Maastrichtse publiek ervaren waar om deze harmonie al vele jaren tot de concertafdeling behoort en reeds tweemaal wereldkampioen in deze klasse mocht worden op het WMC in Kerkrade.

Foto’s: Bert Haandrikman