Lid worden

Zang-educatie

De zangpedagoog of de dirigent bepaalt de stemligging van de nieuw binnengekomen zanger. Afhankelijk van zijn ervaring krijgt de zanger nog enige tijd de gewenste scholing door de eigen zangpedagoog van de Staar. Na afloop van de scholing wordt de zanger officieel geïnstalleerd tot koorzanger en gaat hij mee op concert. Overigens, de zangpedagoog geeft ook alle andere zangers van het koor regelmatig les.

De repetities

Het koor repeteert twee maal per week: op maandagavond en donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur, behalve in de carnavalsweek en gedurende circa zes weken in de zomervakantie-periode. De repetities worden gehouden in de muziekschool van Kumulus aan de St Maartenspoort 2 in Wijck-Maastricht en zijn vrij toegankelijk voor publiek. Het koor repeteert onder leiding van de dirigent en de pianist als geheel, maar ook vaak met partijrepetities.

De zangers hebben ook de gelegenheid om thuis te studeren via het Intranet op de website. Hier is van elk muziekstuk een voorgezongen/voorgespeelde mp3's en ook de partituur te vinden.

Om het goede niveau te behouden wordt van de zanger verwacht bij tenminste 70% van de repetities aanwezig te zijn. Bij bijzondere omstandigheden kan hiervan afgeweken worden.

Website; www.mastreechterstaar.nl

De Staarsound

De Mastreechter Staar staat bekend om zijn eigen geluid, de zogeheten "bronzen klank" van het koor. Het koor is ingedeeld in 4 stemgroepen; bassen, baritons, 2e tenoren en 1e tenoren.

Qua muziek kan het koor putten uit een uitgebreid repertoire van klassieke en religieuze werken, volksmelodieën, opera, operette en musical. De laatste jaren werden er voor de Staar modernere nieuwe werken gearrangeerd waaronder repertoire van hedendaagse componisten, zangers en artiesten.

Als vertegenwoordiger van de mannenkoorzang neemt de Staar in Nederland een vooraanstaande positie in. De zangers werken voortdurend aan het verbeteren van de kwaliteit van hun hobby.

De concerten

De Staar is een concertkoor en geeft gemiddeld zo’n vijftien concerten per jaar door heel Nederland, soms ook in België of Duitsland. Deze concerten – vaak in het weekend - omvatten een volledig programma van ca. twee uur, meestal ‘s avonds, soms ‘s middags. Het koor reist dan gezamenlijk per autobus naar de concertlokatie, theater, zaal of kerk en dat is steeds een plezierige dag. Maar gelijktijdig is er ook de instelling om zo goed mogelijk te presteren. Een avondconcert wat verder weg van Maastricht, betekent wel dat je dan pas laat thuis komt.

Samenwerken

De laatste jaren een belangrijk thema voor de Staar en het zal de komende jaren nog belangrijker worden. Samenwerken deed het koor al intensief met André Rieu en met andere koren uit de regio, zoals Mignon in Geleen en St Cecilia in Vaals. Ook was er een muzikale samenwerking tussen de Staar en Harmonie St. Cécile uit Eijsden, het Rijssens mannenkoor en het mannenkoor “La Bonne Esperance uit Eindhoven.

Samenwerken is de enige manier om de korencultuur in deze regio levendig te houden. De Staar zal dus ook in de toekomst blijven zoeken naar muzikale partners waarmee zij kan samenwerken om zo top-optredens te verzorgen!

Verenigingsleven

Naast het zingen staat ook het onderling sociaal contact binnen de vereniging hoog in het vaandel! De Staar kent een goede verenigingsband en de partners worden zoveel mogelijk betrokken bij verenigingsactiviteiten. Zoals de Nieuwjaarsborrel, het bezoek van de Stadsprins van Maastricht en de jaarlijkse Eucharistieviering in de Sint Servaas Basiliek. Dit is een speciale mis voor de levende en overleden leden van de Staar met daarbij de huldiging van de jubilarissen uit de vereniging. In november is de jaarlijkse Cecilia-feestavond.

Deze activiteiten zijn ook een compensatie voor het feit dat de mannen van de Staar vaker van huis zijn. Alle activiteiten, concerten, festiviteiten en dergelijke, worden georganiseerd door het bestuur en de zangers zélf. De vereniging steunt op een grote groep vrijwilligers. Alleen de dirigent, de pianist, de zangpedagoog en solisten, zijn gehonoreerde professionals.

Het bestuur van de Staar bestaat uit zeven leden. De bestuursleden zijn herkenbaar aan het rode lint met het Staarinsigne dat zij dragen op het Staarkostuum.

De Staar treedt op gekleed in zwarte smoking met bordeauxrode strik of licht gekleurd gilet met dito das strik. De smoking dient door de zanger aangeschaft te worden; de vereniging geeft nieuwe zangers hierbij een tegemoetkoming van € 150.

Bij binnenlandse en meerdaagse buitenlandse concertreizen wordt over het algemeen een eigen bijdrage in de kosten gevraagd.

Contributie

De contributie van onze vereniging is € 75 per half jaar, (€ 150 per jaar)

Interesse

Bel dan met een van onderstaande leden voor meer informatie;

- Pierre Simons, 043-3112633, 06 - 1060 4942

- Jack Schoonbrood, 043-3101347, 06 - 2160 4009

Of stuur een mailbericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je bent ook welkom op een repetitieavond; ieder maandag en donderdag van 20.00 – 22.00 uur bij muziekschool Kumulus,

St. Maartenspoort 2, Wijck-Maastricht